Army Bharti Model Paper Sainik 2021-2022 Indian Army SGD Model Paper

⇑ कृपया अपनी भाषा चुने

MODEL TEST PAPER – 1

FOR COMMON ENTRANCE EXAMINATION (SOLDIER)

हिंदी में जानकारी के लिए यहाँ क्लिक करें 

 Time: 1 Hour Maximum Marks : 100                                                   Pass Marks : 32

Army Recruitment Important Notice to Join Indian Army 2021-2022

Latest Defence Job Notification 2021-2022Important Notice/ Complete Defence Job Info
Indian Navy 10th Pass Apply MR 2021Click Here
BSF, CISF, CRPF, SSB, ITBP, AR, NIA, SSF -SSC GD Constable Bharti 2021 Apply for 25271 PostClick Here
All India UHQ & Sports Rally Program July to Dec 2021CLICK HERE
UP Army Rally Bharti 2021Click Here
Kisan Helpline NoClick Here
Across India Army Recruitment Rally July 2021 to March 2022 ProgramClick Here
TA Rally Bharti 2021 all ZonesClick Here
Latest Govt Jobs 2021-2022 on website www.kikali.inClick Here
Helpline Numbers Online Registration of Application to Join Indian Army JCOs/OR 2021-2022Click Here
Rally Program 2021-2022 Indian Army State WiseClick Here
Top 10 Highest Paying Jobs in India 2021Click Here
Top 10 Banking Jobs 2021Click Here
Government Schemes 2021-2022Click Here
How to Clear Police Medical Recruitment Test 2021Click Here
Pay & Allowance Indian ArmyClick Here
आर्मी भर्ती परीक्षा 2021 की सूचना:सोल्जर जीडी, सोल्जर (टेक्निकल), सोल्जर टीडीएन 10वीं और 8वीं, सोल्जर (एनए/वीईटी), सोल्जर (सीएलके/एसकेटी) और सोल्जर फार्मा के लिए सामान्य प्रवेश परीक्षा (सीईई) का आयोजन 25 जुलाई 2021 को किया जाएगा।

Instructions for the Candidates:-

  • Do not open answer book till ordered.
    Question paper consists of four parts ( Part I to Part IV) All parts are compulsory
    All questions are compulsory
    Do not write any revealing identification in the answer sheet. Such candidates will be DISQUALIFIED.
    Please fill in the set number on the answer sheet at the space provided.
    Space provided on page 2 may be used for Rough work.
    After the termination of test please return the question booklet along with the answer sheet to the Invigilator.
    Please ensure that you have got the correct question paper and answer sheet.

Part – I GENERAL KNOWLEDGE

Choose the correct answer:-

1.   Which is the deepest ocean in the world ?

(a) Indian Ocean   (b) Atlantic Ocean

(c) Pacific Ocean   (d) Arabian Sea

Answer = C

2.   What is the term for a member of the Rajya Sabha?

(a) 5 Years (b) 4 Years

(c) 2 Years (d) 6 Years

Answer =D

3.   Who was the first Indian to be appointed President of the International Court of Justice?

(a) Nagendra Singh (b) Bhagat Singh

(c) Dr Hardayal (d) None of these

Answer =A

4.   Which day is observed as Human Right Day ?

(a) 24th October (b) 4 th July

(c) 10th December (d) None of these

Answer = C

5. India’s biggest multipurpose river valley project is…………

(a) Hirakund (b) Bhakra Nangal

(c) Damodar Valley (d) None of these

Answer = B

6. In which state is ‘Sanchi Stupa’ situated?

(a) Madhya Pradesh (b) Uttar Pradesh

(c) Bihar (d) Maharashtra

Answer = A

7. ‘Each one Teach one’ programme relates to……………

(a) Adult education (b) Regular education

(c) Non – formal education (d) Awakened citizen

Answer = C

8. When was ‘Shimla Pact’ between India and Pakistan inked?

(a) 1955  (b) 1971

(c) 1962  (d) 1972

Answer = D

9. The River Mahanadi originates from……………………

(a) Raipur (b) Patna

(c) Ujjain (d) Dehradun

Answer = A

10. Who was written the book ‘Anand Math’?

(a) Bankim Chandra Chatterjee (b) Abdul Fazal

(c) Kalidas (d) Sarat Chandra Chatterjee

Answer = A

11 ……………………….. is the author of ‘Meghdoot’

(a) Kalidas (b) Tulsidas

(c) Kautilya (d) Vedvyas

Answer = A

12. ………………………..is the largest planet of the solar system.

(a) Jupiter (b) Mercury

(c) Venus (d) None of these

Answer = A

13. Which of these is not part of our Parliament ?

(a) President (b) Lok Sabha

(c) Chief Justice (d) None of these

Answer = C

14. Where did Ashoka fight his last battle ?

(a) Malaya (b) Kalinga

(c) Kochin (d) None of these

Answer = B

15. Gautam Buddha was born in…………………

(a) 563 BC (b) 472 BC

(c) 627 BC (d) None of these

Answer = D

Part – II GENERAL SCIENCE

Choose the correct answer:

16. What is the heart beat rate of a young healthy man ?

(a) 50 times (b) 72 times

(c) 108 times (d) None of these

Answer = B

17. Brain is responsible for _________________

(a) Thinking (b) Balancing the body

(c) Both (a) and (b) (d) Only (a)

Answer = C

18. Blood is purified by __________________

(a) Lungs (b) Intestines

(c) Kidney (d) None of these

Answer = C

19. __________is used in thermometer to show the temperature.

(a) Lead (b) Mercury

(c)  Silver (d) None of these

Answer = B

20. ________set of animals are cold blooded.

(a) Crow, Earthworm, Frog (b) Frog, Crow, Whale

(c) Penguin, Salamander, Monkey (d) Rohu, Frog, Cobra

Answer = D

21. Solar Eclipse occur when ________

(a) Earth comes between sun and moon. (b) Moon comes between sun and earth

(c) During crisis (d) Sun comes between moon and earth

Answer = B

22. Good conductor of electricity is ___

(a) Glass (b) Paper

(c) Copper (d) None of these

Answer = C

23. Beri Beri is caused due to deficiency of vitamin _____

(c) C (d) D

Answer = B

24. ATP is ___________

(a) Adenosine tetra phosphate (b) Adenine tri phosphate

(c) Adenosine tri phosphate (d) None of these

Answer =B

25. _____law was put forth by Ernst Haeckel.

(a) Law of inheritance (b) The biogenic law

(c) Law of dominance (d) Law of segregation

Answer = B

26. Melting point of ice is _______

(a) 1000 C (b) 4 0 C

(c) 0 0 C (d) 5 0 C

Answer = B

27. Hemoglobin is found in ____

(a) Vein (b) Urine

(c ) Blood (d) AIDS

Answer = C

28. The nucleus of an atom consists of ______

(a) Electrons and Neutrons (b) Electrons and Protons

(c) Protons and Neutrons (d) Neutrons only

Answer = C

29. A mixture of metal dissolved in mercury is known as _______

(a) Amalgam (b) Alloy

(c) Mercury salt (d) Solution

Answer = A

30. The formula of Ammonium Chloride is _____

(a) NH4Cl (b) NH4Cl2

(c) NHCl2 (d) NH4Cl4

Answer = A

31. Rusting of Iron is a ________

(a) Physical Change (b) Chemical change

(c) Biochemical change (d) Electrochemical change

Answer = B

32. Penicillin is a _________

(a) Antibiotic (b) Fats

(c) Enzymes (d) Proteins

Answer = A

33. The male and female genes in the flower are called ova and _______

(a) Zygote (b) pollen

(c) Pupa (d) Sperms

Answer = B

34. _____ is the fundamental particle that constitutes an atom other than the proton and electron.

(a) Neuron (b) Photon

(c) Neutron (d) Anon

Answer = A

35. ________is not a compound.

(a) Air (b) Steel

(c) Water (d) Brass

Answer = A

Part – III MATHEMATICS

Choose the correct answer:

36. The value of 2-(2) is ___

(a) 0 (b) 4

(c) 8 (d) 16

Answer = A

37. If two angles of a triangle are 30 and 105, then the third angle will be ____

(a) 75 (b) 45

(c) 65 (d) 60

Answer = B

38. What is the value of 7/9 of 45 ?

(a) 33 (b) 35

(c) 38 (d) 28

Answer = B

39. If (0.4z – 3) = -7/5. Find the value of z.

(1.5z + 9) (a) 98/25 (b) 26/35 (c

-96/25 (d) None of these

Answer = D

40. Find the area of a playground of 300m length and 200m breadth.

(a) 60,000m2 (b) 500m

(c) 10,000m2 (d) 60,000m3

Answer = A

41. If 8 men can do a piece of work in 15 days, then in how many days could 20 men do the same work?

(a) 7 days (b) 8 days

(c) 10 days (d) None of these

Answer = A

42. What is the fractional value of 4.21?

(a) 421/100 (b) 121/10

(c) 121/1000 (d) 21/100

Answer = A

43. Find the value of ½ + ¼? (Ans A)

(a) ¾ (b) 3/2

(c) 5/4 (d) 1/8

Answer = A

44. What is the square root of 0.0036?

(a) 0.06 (b) 0.6

(c) 00.6 (d) 6

Answer = A

45. Perimeter of a square is 1000 cm. Find one side of that square ?

(a) 10 cm (b) 100 cm

(c) 20 cm (d) 250 cm

Answer = D

46. 3 hrs = ____________ minutes ?

(a) 1080 (b) 180

(c) 108 (d) 1800

Answer = B

47. (x + 4) (x + 5) = ?

(a) x2 + x – 20 (b) x3 + 9x – 20

(c) x2 + 5x + 1 (d) x2 +9x +20

Answer = D

48. If the average of 40, 10, 25, 20, 35 and x is 25, then the value of x is :

(a) 20 (b) 30 (c) 35 (d) None of these

49. Simplify : 81 x 81 + 68 x 68 – 2 x 81 x 68

(a) 169 (b) 196

(c) 201 (d) None of these

Answer = A

50. Area of square ?

(a) side x side (b) length x breadth

(c) length x length (d) 4 x side

Answer = A

31 Comments

  1. N Sreekanth
    • S. N. Yadav
  2. Dharma Ram
    • S. N. Yadav
  3. AMIT SACAHN
  4. MITHUN YADAV
  5. ANKIT BANTE
    • S. N. Yadav
  6. ANKIT BANTE
  7. Umesh kumar
    • S. N. Yadav
  8. Shaitan Singh
    • S. N. Yadav
  9. Sourav paul
    • S. N. Yadav
    • Sanju Das
      • S. N. Yadav
  10. Kompelli Srikanth
    • S. N. Yadav
  11. Neha
    • S. N. Yadav
  12. Anonymous
    • S. N. Yadav
    • Tushar sanyal
      • S. N. Yadav
  13. Neha
    • S. N. Yadav
  14. Tushar sanyal
    • S. N. Yadav
  15. Umesh lalage
  16. Umesh lalage

Add Comment